06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

Veiligheid

Home » Veiligheid

Veiligheid op de Medusa.

Het gehele jaar door is de bemanning van de Medusa bezig met onderhoud en de veiligheid van het schip. Het schip en de bemanning moet voldoen aan meerdere, door de overheid, bepaalde veiligheidseisen.

De schipper is in het bezit van een geldig zeilbewijs, verkregen na een opleiding aan de zeevaartschool.

Zeevaartkunde (Gebruik zeekaarten, koers uitzetten, peilingen herleiden, kompasfout, plaatsbepaling d.m.v. peilingen, gegist bestek, getijbeweging)
Instrumenten (kompassen, peiltoestellen, loggen, loden, radar, radarplotten, GPS,  Barometers, AIS)
Meteorologie (weerkaarten lezen, stormwaarschuwingen, meteorologische instrumenten, weerverschijnselen, wolken, wind)
Praktische navigatie (gebruik zeekaarten, koersen en peilingen afzetten, gebruik boekwerken, betonningsstelsel)
Scheepsbouw, tuig en  uitrusting (scheepsconstructie, tekeningen lezen, klassebureaus, waterdichte indeling, dokken, veilig werken, milieu, uitrusting, brandblusinstallatie)
Stabiliteit (stabiliteitsgegevens, waterverplaatsing, deplacement, zwaartepuntverschuivingswet, slagzij, vrije vloeistofoppervlakken, stabiliteitskromme)
Manoeuvreren (schroef, roer, wachtlopen, ankeren, zwaar weer manoeuvres, MOB manoeuvres, IAMSAR procedures)
Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen  op zee (scheepsverlichting, uitwijkregels, gedrag van schepen bij beperkt zicht)
Zeerecht (scheepvaartwetten en -besluiten, veiligheid,  positie kapitein, arbeidsovereenkomsten, arbeids- en rusttijden, scheepsdagboek etc.)
Scheepswerktuigkunde (motoren, aandrijving, hulpsystemen, elektra, technische tekeningen)
Engelse taal (Nautisch Engels, Standard Marine Communication Phrases, spreekvaardigheid)
Scheepsgezondheidszorg (Medische uitrusting, patientzorg, administratie, Radio Medisch Advies, Basic Life Support, wondverzorging, letsel, infecties, tropische ziekten, acute aandoeningen, evacuatie)
Binnenvaart politie reglement (BPR)
Zeilmodule (langsscheepsgetuigde schepen: opzet, ontwerp,  tuigage, manoeuvreren, zeilvoering, organisatie aan boord)

De matroos is in bezit van een dienstboek, afgegeven door SAB, na het ondergaan van een medische keuring en een opleiding.

De Medusa moet in het bezit zijn van meerdere certificaten. Hieronder vindt u de belangrijkste certificaten met een kleine beschrijving. Deze certificaten worden uitgegeven door experts, goedgekeurd (en gekeurd) door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

  • Het communautair certificaat voor binnenvaart (CVO) is het algemene certificaat wat noodzakelijk is om met betalende gasten te mogen varen: Cvo 11-04-20226
  • Tuigagecertificaat, hierbij worden de mast, giek, overige rondhouten en alle verstaging en lijnen gekeurd: Tuigagekeuring BvT 28-2-2027
  • Gaskeuring, Keuring van de gasinstallatie op dichtheid en deugdelijkheid: Gas keuring 14-04-2025
  • Meggertest, hierbij wordt de elektriciteitsinstallatie doorgemeten: 30-09-2027
  • Brandblussers: Elke 2 jaar worden de brandblussers aan boord gekeurd: 26-03-2026
  • Vanzelfsprekend zijn er meer certificaten zoals een rijnvaartverklaring een keuring van de AIS-installatie en van de reddingsvesten, mocht je vragen hebben hierover stuur ons gerust een email.

Veiligheid is niet enkel de keuringen op orde hebben. De schipper van de Medusa, Sander, heeft al meer dan twintig jaar ervaring met het zeilen van passagiersschepen.

Veiligheid tijdens uw zeiltocht is ook eigen verantwoording nemen. Denk hier b.v. aan geschikte kleding zoals dichte schoenen met een goede antislip zool. Niet rennen en springen aan boord en matig de alcohol consumptie.

Deel deze pagina: