06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

Duurzame Vakantie

 

Een duurzame vakantie in eigen land, kan dat? Een zeilschip zoals de Medusa is de ideale accommodatie voor een duurzame vakantie op het IJsselmeer en de Waddenzee!

duurzame vakantie

Wat is een duurzame vakantie?

Een lange reistijd naar uw vakantie bestemming heeft meer uitstoot dan een korte reistijd. In eigen land op vakantie geeft altijd minder uitstoot als een lange vliegreis. Een luxe hotel, voorzien van alle gemakken heeft een grotere footprint dan een kampeervakantie. Allemaal logisch, maar hoe zit dat dan met een schip als de Medusa?

Hoe duurzaam is de Medusa?

Een 100% duurzame vakantie bestaat niet. Hoeft ook niet, maar we kunnen wel kritisch naar onszelf kijken.

De Medusa is in 1903 als zeilend vrachtschip gebouwd. Natuurlijk is er veel niet meer origineel, maar zolang er met het schip wordt gezeild, wordt ze ook onderhouden. Dus geen wegwerp artikel. De reis die we maken is een zeilreis, de wind bepaald. Vooraf vaste plannen maken is moeilijk. Accepteer en respecteer de wereld om u heen en we laten ons leiden door de mogelijkheden die ons worden geboden.

Het gastenverblijf is voorzien van bescheiden luxe.  De toiletten worden gespoeld met buitenwater. In de keuken vindt u een sodastream, dus u hoeft geen liters bruiswater in plastic flessen mee te nemen. Een reis op de Medusa is een zeilreis. Toch ontkomen we er niet aan dat er fossiele brandstoffen worden gebruikt. De motor is meestal nodig om havens veilig in en uit komen, koken gebeurd op een gasfornuis en het douchewater moet verwarmd worden. Deze CO2 uitstoot wordt gecompenseerd via de Climate Neutral Group.

Wat kan ik zelf bijdragen?

Zelf kunt u ook bijdragen aan een duurzamer verblijf. Denk bijvoorbeeld aan de shampoo en zeep die u meeneemt, varianten die biologisch afbreekbaar zijn hebben minder invloed op het oppervlakte water. Ook bij het plannen van het menu kunt u keuzes maken. Koop ik vers of verpakt voedsel? Misschien ook minder vlees?

Afval scheiding is door ruimte gebrek moeilijk op het schip, maar in de havens kan glas en papier altijd wel gescheiden worden. Natuurlijk hebben statiegeld flessen voorkeur boven drank in blik.

Duurzame vakantie op de Medusa is voor ieder groep.

De 100-jarige tjalk Medusa is een stoer zeilschip met goede zeileigenschappen.
Op de Medusa bieden wij u dagtochten met maximaal 28 personen aan. Bij meerdaagse tochten kunnen er maximaal 20 personen mee. Is uw groep groter? Dat is geen probleem, ik zoek voor u een passend tweede schip.

Door trager te reizen leer je je omgeving veel beter kennen, én leg je makkelijk contact met je medereizigers. Door juist de tijd te nemen, krijg je vaak een gevoel van vrijheid; iets waar menigeen onder ons naar zoekt op vakantie.

Bezoek mijn Instagram account voor een visuele kennismaking. 

Deel deze pagina: