06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

Zeiltocht met oudere mannen

Flashback zeiltocht

IJsselmeer van 23-27 september op de Medusa (vertaald vanuit het Duits)

Zeiltocht op het IJsselmeer. Oudere mannen ontmoetten elkaar vroeg in de ochtend op 23 september om samen te gaan zeilen op het IJsselmeer in Nederland. Na aankomst checken ze vroeg in Kampen in op de Medusa, een platbodem uit 1903. Een prachtige oude boot met een diepgang van slechts een meter vijf. Gebouwd om goederen te vervoeren op de ondiepe binnenzee in het noordoosten van Nederland en nu om ons 13 man in zes hutten te huisvesten. Schipper is Sanders Hosper (een zeevarende Nederlander uit een prentenboek), met zijn matroos Rikki. Ze legden ons het schip uit en hoe we er mee om moesten gaan. Vervolgens werden de mogelijkheden besproken, wat zou er vandaag de mogelijkheden zijn met wind en golven. Dus werd gekozen voor Enkhuizen.

En we zijn er vandoor gegaan. De zeilen gehesen, lieren gedraaid, de touwen vastgebonden en de wind droeg ons langzaam maar gestaag over de golven naar Enkhuizen.

s Avonds liggen we altijd in een haven. En een team van de groep kookte voor iedereen. Dit team mocht ook ’s ochtends het ontbijt klaarmaken. Onze organisator Bernd Schumann gaf ons een christelijke ochtendimpuls, zodat we voor die dag gesterkt werden. Met Sander hebben we besloten wat we die dag gaan doen, afhankelijk van de wind en het weer. Zo zagen we dinsdag Edam in het zuiden en woensdag Medemblik in noord-westelijke richting. Onze reis naar Urk in het westen vond donderdag plaats. Deze was bijzonder omdat we een sterke zuidenwind hadden en een constante regen vanaf het middaguur. Dit dreef de 80 ton metaal en hout op topsnelheid (7,6 knopen, bij een wind van 5-6). Geen plezier aan dek of beneden, want alles wat niet vastgebonden was, ging voorbij of werd door elkaar gehaald. Buiten werden de fok en het grootzeil gezet en hoewel het grootzeil werd verkleind (gereefd), kreunde het schip onder de harde wind en de slagzeeën.

Gedurfde mannen hingen in het voordek in een hoek van 30 graden, klaar om 25 vierkante meter voorzeil te commanderen. Sander’s commando’s waren moeilijk te horen toen hij achteraan in de stromende regen stond. “klaar voor de overstag” vervaagde in de wind, maar de zeeman wist wat hij moest doen. De spray spatte ver door op het middendek. Spanning en sensatie puur. Maar we hebben ons er doorheen geslagen. Iedereen was nat aan de onderbroek maar gelukkig. Toen we met zwaaiende zeebenen de haven binnenkwamen, waren we moe maar voldaan en heerste er een gevoel van saamhorigheid en trots.

Vrijdag gingen we met goede wind terug naar Kampen, de snelweg werd weer opgeklapt zodat we eronder konden varen, we genoten van de frisse na-zomerzon en rond twee uur bereikten we weer veilig de thuishaven van Kampen.

 

Met Bernd’s voorbereiding, Sander’s goede zeilvaardigheden en Gods hulp was het een succesvolle week.

Smutje Uwe

Deel deze pagina: