06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

Terugblik: zeiltocht op het IJsselmeer

Männerforum op het IJsselmeer

Na de voorbespreking van de groep deelnemers twee weken voor de zeiltocht, vertrokken we goed geïnformeerd op 18 september om 5.30 uur voor onze zeiltocht op het Ijsselmeer.

De reis met 3 auto’s naar Stavoren/NL verliep soepel, zodat we na de bootbriefing door de bemanning van de “Medusa” schipper Sander en zijn maat Steffi om 12.00 uur konden uitvaren.

De boot, een 120 ton wegende stalen schuit van 120 jaar oud met een mast van 27 meter hoog, was oorspronkelijk een zeilend vrachtschip en werd met veel liefde omgebouwd tot passagiersschip “Medusa”. Er waren 6 hutten aan boord met ruimte voor 20 personen, die alleen volledig worden gebruikt door kinderen en jongeren. We hadden genoeg ruimte met de 11 deelnemers.

zeiltocht

Er was een keuken, 2 douches en 2 toiletten aan boord. De keuken en schoonmaakservice waren perfect georganiseerd en er waren geen afwijkingen, net zoals de persoonlijke interactie geweldig werkte.

Onze eerste stop was het havenstadje Urk, dat vroeger een eiland was en nu de oudste gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland is.
Een gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland met 24.000 inwoners. De zeiltocht ernaartoe was erg stormachtig met windkracht 7, waarbij het schip overhelde onder een hoek van ongeveer 16°, vergelijkbaar met thuis op een schuin dak. We overleefden de tocht heelhuids, maar zagen af van soortgelijke avonturen de volgende dag in nog sterkere wind. In plaats daarvan bezochten we het stadje “Urk” en onze schipper legde de geschiedenis van het ontstaan van “Urk” uit aan de hand van de vele informatieborden in het stadje.

Vuurwerk – zeilvakantie 2023
De dag erna zeilden we ook met harde wind naar Medemblik in het westelijke deel van het IJsselmeer, waar een spoorwegmuseum en een historische stoomlocomotief met wagon te bewonderen waren. Het spreekt voor zich dat de wandeling door het mooie havenstadje werd gecombineerd met winkelen voor diner en ontbijt.

Op donderdag, de voorlaatste dag van de zeilvakantie, bracht een lichte wind ons comfortabel naar Enkhuizen, een populaire haven voor excursies. Op deze dag werd de grote “kortebaan draverij” voor de Grote Prijs van Enkhuizen over 300 meter gehouden in het oude stadscentrum. De paardenraces werden afgesloten met een schitterend vuurwerk in de haven.

We sloten onze soms stormachtige maar zeer indrukwekkende zeiltocht af met een ontspannen terugreis naar ons startpunt in Stavoren, waar we blij en tevreden afscheid namen van onze schipper en matroos.

Al met al een goed georganiseerde en geslaagde zeiltocht.

Deel deze pagina: