06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

indrukken van een zeiltocht met het “MännerForum”

Home » indrukken van een zeiltocht met het “MännerForum”

20-24 september 2021

De advertentie van het “MännerForum der ev. Kirchengemeinde” (Mannenforum van de Protestantse Kerk) in de plaatselijke krant over een geplande zeilvakantie op het Ijsselmeer (NL) wekte mijn belangstelling, want ik had nog nooit gezeild. Ik schreef me in voor deze 5-daagse zeiltocht en korte tijd later kwamen de 12 deelnemers bijeen om elkaar te leren kennen in de parochiezaal van de protestantse kerk.
Na de persoonlijke kennismaking en het tijdschema werden alle vragen in detail beantwoord, zoals de catering en het schoonmaken van de sanitaire voorzieningen. De teams werden genoemd, inclusief de car pools voor de reis van en naar Stavoren (NL).

Aangekomen in Stavoren aan het Ijsselmeer, zag ik voor de eerste keer de Medusa in het water. Het was indrukwekkend hoe het rustig bij de pier lag. De bemanning van de “Medusa” bestond uit de schipper en zijn matroos. Na het inchecken en het bezetten van de hutten met elk 2 deelnemers, werden het schip en het zeiltuig uitgelegd en de haven uitgevaren.

Op het Ijsselmeer zetten we de zeilen. Aangezien slechts weinigen van ons enige zeilervaring hadden, was het niet erg als we wisten wat de fok, het voorzeil en het grootzeil waren. Afhankelijk van de sterkte van de wind werden deze zeilen met verschillend gekleurde touwen op spierkracht, met behulp van een takel of met een lier in positie gehesen. Het was best spannend, want er was alleen een net gespannen onder de kluiver (boegmast) en de zee daaronder; de kluiver zwaaide van de ene kant van het schip naar de andere met hoge snelheid en met veel kracht bij het overstag gaan.

Voor ons als lekenbemanning was het een echte uitdaging om tijdens de verschillende zeilmanoeuvres een van de vele touwen los te maken en vervolgens de opbollende zeilen met bepaalde touwtechnieken en knopen vast te krijgen. Er waren altijd verschillende deelnemers voor deze verschillende manoeuvres en zo leerden wij de termen en instructies in de loop van de tijd. Het zou echter erg moeilijk zijn geweest zonder de hulp van de schipper en de matroos.

Een geweldige ervaring voor mij was de zeiltocht op de Noordzee van het eiland Terschelling door de sluis in het Ijsselmeer naar Enkhuizen. Op de Noordzee stond een windkracht van “ruim 6” met golven tot 1-2 m hoog. Ons zeilteam was al goed geoefend en de zeilen moesten gereefd worden vanwege de windkracht. Desondanks hadden we een zeer snelle reis en het schip helde behoorlijk over. Van tevoren waren alle borden, potten enz. in de kombuis reeds beveiligd tegen wegglijden/vallen; er werden geen verliezen genoteerd.

s Avonds legden we aan in verschillende havens en na het diner sponnen we in een gezellige sfeer onze zeemansgaren en bespraken we de dag of zongen we enkele bekende liedjes, want we hadden 2 gitaren en 1 banjo aan boord.
Door de verschillende taken en personeelssamenstelling per dag, de 3*** kookteams voor de catering van de dag, de schoonmaakteams (douches, toiletten) en de zeilteams, waren de teams goed gemixt en werd het elkaar leren kennen op een eenvoudige en aangename manier geïntensiveerd. Dat de persoonlijke gesprekken ’s avonds konden worden uitgediept, spreekt voor zich.

Persoonlijk heeft de zeiltocht mij veel vreugde en inzicht gebracht en geleid tot een vriendschappelijke saamhorigheid in deze zeilgemeenschap en een herhaling is gepland.

Dieter Greve.

graag terug.

Deel deze pagina: