06 51 980 32231651980322info@medusa-sailing.nl

Zeilen in Holland

STADE EN ESTEBRÜGGE ZEILEN IN HOLLAND
200 jongeren uit Stade en Estebrügge Zeilen in Nederland.

Samenbrengen

(vertaald vanuit het Duits)

de confarmanten uit Stade en Estebrügge zeilen gemeenschappelijk op het IJsselmeer

 

Stade/Estebrügge. Na een week op het Nederlandse IJsselmeer is de Stade conformanten vloot met 158 kinderen en 51 vrijwillige en fulltime medewerkers veilig aan land gegaan. Het was een bijzondere ervaring voor iedereen, niet alleen vanwege het mooie weer. Er heerste een geweldige sfeer op de dekken van de acht vlootschepen. De 14-jarige Friederike uit Stade heeft daar een verklaring voor: “Uiteindelijk konden we allemaal goed met elkaar opschieten. Je leert om geschillen te beslechten en ook om je eigen zaken aan de kant te schuiven en meer voor het grote geheel te werken. Vooral als we samen varen: Twee moeten trekken, één moet zich vasthouden.” En als een schip een dag niet kon vertrekken vanwege motorpech, “werden de conformanten verdeeld over andere boten en ’s avonds waren ze echt opgewonden over hoe cool de nieuwe gemeenschap een dag lang werkte”.
Naast het zeilen, bevatte het dagprogramma inhoudelijke onderwerpen over bijvoorbeeld vragen: Wie ben ik? Hoe zien anderen mij? Wat betekent gemeenschap? Hoe ziet God mij? Onze eigen gedachten werden besproken en opgeschreven onder leiding van het vrijwilligersteam en de voltijdse diakens en predikanten. Groepsspelletjes, knutselen en ontspannen op het zonnedek maakten net zo goed deel uit van het programma als de avondaandacht met liedjes en gitaarbegeleiding.

hoogtepunten

Een bijzonder hoogtepunt dit jaar was het vlootfeest. “In de haven van Enkhuizen vierden we een kleurrijk feest, waarbij elk schip een ander motto kreeg”, zegt diaken Alfred Goldenstein, die sinds het begin van 2008 fulltime lid is van de Stadevloot. “De confis hebben een dans workshop kunnen volgen en er was zelfs een speeddate,” grijnst hij.

Een ander hoogtepunt was de dienst op de laatste avond, waar zeven jongeren hun doop vierden, die in de kring van de grote vlootgemeenschap heel bijzonder was en door iedereen nog lang zal worden herdacht.

ontplooiing

Claudia Brandy, pastor van de St. Wilhadi-parochie in Stade, was onder de indruk van het feit dat de conformanten dag na dag meer verantwoordelijkheid op zich namen. “Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij de maaltijd bereidingen, waar de kinderen elke dag meer eigen initiatief tonen!”

Ook de grote groepsspellen zijn leuk! Als sommige jongeren het op de eerste avond nog een beetje gênant vonden om rond te springen en ’s avonds op het strand te zingen, nam het enthousiasme en het volume toe van avond tot avond.

geweldige ervaring

De vier Stadeparochies St. Wilhadi, St. Cosmae, Johannis en Markus varen al 10 jaar samen met hun confirmatiegroepen uit. Dit jaar nam voor het eerst de Estebrügger parochie deel. Stephen (18) is daar een vrijwillige in het team. Hij genoot in het bijzonder van de week: “Een zeiltocht is een geweldige ervaring. Je leert veel nieuwe mensen kennen en de confis hebben allemaal goed meegedaan.”

Pastor Sonja Domröse, perswoordvoerder van het district Stade

Deel deze pagina: